Društven izlet na Kras

 

Na sončno soboto, 29.10.2022, smo se z društvom odpravili na izlet na Kras. Obiskali smo Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana, ki  je poklicna gasilska enota, ki opravlja preventivna in operativna dela v zvezi z varstvom pred požarom ter zaščito in reševanje ob naravnih in drugih nesrečah na območju občin Divača, Hrpelje-Kozina, Komen in Sežana. Predstavili so nam svoje delo, opremo in raznolik vozni park. 

V Sežani smo obiskali Vinakras, kjer smo se sprehodili skozi vinsko klet in ob degustaciji vin ter prigrizku uživali v kulinarično-vinskem doživetju.  

Pot nas je vodila naprej do Škocjanskih jam. Osrčje parka je enkraten jamski splet z veliko geološko, rastlinsko in živalsko pestrostjo ter bogato kulturno dediščino. Celotno zavarovano območje je tudi del omrežja Natura 2000 in ekološko pomembno območje. Poleg tega so Škocjanske jame mednarodno priznano območje svetovnega pomena. Bogato naravno dediščino dopolnjujejo nekatere redke ali endemične podzemne živalske vrste, predvsem pa pestra cvetana suhih kraških travnikov na površju.

Izlet društva smo zaključili z večerjo ter se polni lepih vtisov vrnili domov.