Izlet gasilske mladine PGD Vižmarje - Brod v Metliko in Črnomelj

 

V soboto 19. oktobra 2019, se nas je 19 mladincev in pionirjev ter štirje mentorji, ob 7h zjutraj, zbralo pred gasilskim domom. Čez okoli pol ure smo se vkrcali na avtobus in se odpravili proti Beli krajini. Po daljši vožnji po avtocesti in nato še po regionalni cesti skozi nadvse slikovito pokrajino, smo malo pred deveto uro zjutraj, prispeli v Metliko. Tam smo se odpravili naravnost v Slovenski gasilski muzej, dr. Branka Božiča.

Po predstavitvi zgodovine Metlike in okolice ter zgodovine organiziranega gasilstva, smo si ogledali bogato zbirko gasilske opreme, kot so jo uporabljali vse od časov ustanovitve prve gasilske enote v Metliki, leta 1869. Videli smo veliko zanimivih kosov opreme, vse od ročnikov in čelad, lestve, pa do ročnih in tudi parnih črpalk, ki so jih transportirali še s konjsko vprego. Kot zanimivost naj omenimo še, da smo videli tudi fotografijo Dramske sekcije PGD Vižmarje – Brod.

Po končanem ogledu muzeja smo se v Radovici pri Metliki udeležili programa Osnovne šole Brihtna glava, kjer so nam na zabaven način prikazali pouk, kot naj bi potekal leta 1950. Stroga učiteljica nam je na kratko predstavila znamenitosti Bele krajine in njeno zgodovino.

Po obilnem in odličnem kosilu, smo se odpravili v PGD Černomelj, kjer so nam predstavili zgodovino, trenutno delo in opremo gasilcev v Prostovoljnem gasilskem društvu 4. kategorije. Ogledali smo si tudi vozni park, vrhunec dneva pa je bil gotovo dvig z dvižno ploščadjo.

Domov smo se vrnili po 17. uri. Bili smo rahlo utrujeni, a obogateni z zanimivimi izkušnjami.