Meddruštvena vaja na Reaktorskem centru IJS

 

V torek, 6. decembra je naše društvo organiziralo vajo na Reaktorskem centru Instituta »Jožef Stefan«. Poleg našega društva so na vaji sodelovale še ekipe poklicne Gasilske brigade Ljubljana, ekipa ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME) ter ekipa PGD Podgorica Šentjakob.

Scenarij vaje je bil obsežnejši požar v objektu, ki je namenjen ravnanju z radioaktivnimi materiali. V zadimljenih prostorih se je nahajalo več ujetih oseb in tudi močnejši vir sevanja. Gasilci smo morali rešiti ponesrečence in med svojim delom paziti na nivoje sevanja. Ob izhodu iz objekta smo morali preveriti sebe, ponesrečence in našo opremo za morebitno kontaminacijo. Na ta način smo bili lahko prepričani, da kontaminacije nismo raznesli v okolje. ELME je med vajo izvajal meritve sevanja v okolju ter pomagal pri merjenju kontaminacije.

Namen vaje je bil preizkusiti sodelovanje gasilcev, ELME in zaposlenih na IJS v primeru hujšega  izrednega dogodka in razbiti tudi kakšen mit o nevarnosti in škodljivosti sevanja za ljudi.

Avtorja fotografij: Marjan Verč IJS, Jure Jazbec