Zametki gasilstva v Vižmarjih segajo v leto 1888, ko je bilo v Šentvidu ustanovljeno prvo gasilsko društvo v občini. V to društvo so se takrat vključili tudi krajani Vižmarij, ki so kmalu ustanovili svoj odsek in nato leta 1904 ustanovili samostojno gasilsko društvo za območje davkarske občine Vižmarje.

Društvo si je že prvo leto priskrbelo črpalko, leta 1907 zgradilo svoj lasten dom, kasneje pa še štiri vodne bazene. V stoletnem obdobju je bilo zabeleženih preko 500 intervencij in vižmarski gasilci so vedno radi požrtvovalno priskočili na pomoč tudi v širšo okolico.

Društvo pa je delalo tudi na kulturnem področju. Imelo je svoj pevski zbor in dramsko skupino, ki se je uveljavila z uspešno uprizoritvijo več ljudskih iger. Člani društva še vedno delujejo in sodelujejo pri vseh družbenih dogajanjih v kraju.

Danes največjo pozornost posvečamo strokovnemu izobraževanju članov in pridobivanju mladine v naše vrste. Uspešno smo sodelovali z društvom »Mladi gasilec«, ki je deloval na osnovni šoli Vižmarje – Brod, ki je na tekmovalnih srečanjih že dvakrat postalo državni prvak. Žal so program in društvo v letu 2017 ukinili zaradi pomanjkanja interesa in zaradi težav pri organizaciji dogodkov na ravni Gasilske zveze Slovenije. Bili smo zadnje tako društvo, ki je delovalo na območju mestne občine Ljubljana in gasilske zveze Ljubljana
 Društvo ima danes lep gasilski dom s 560m² površine, v katerem je tudi muzej. Imamo tri vozila za intervencije, opremljena s potrebno reševalno opremo. Starejše gsilsko vozilo GV1 TAM 80 pa smo leta 2016 donirali DVD Palilula iz Beograda v Srbiji. 

V društvu je do sedaj delovalo že 600 članov, mnogi med njimi tudi 40 in več let.